Mothering the Mother

10 – 12 september 2021,  

Leuven, Belgie of Online 

Deze driedaagse training is bedoeld voor iedereen (man en vrouw)  die gemotiveert is om het verschil te maken voor jonge gezinnen,  bijvoorbeeld doula’s, kraamverzorgenden, familieleden/vrienden, ver pleegkundigen, vroedvrouwen en (zwangerschaps) yogadocenten. 

Juist als de kraamhulp vertrokken is, de partner weer aan het werk gaat  en de wereld weer door gaat, ontstaat er voor veel vrouwen een  moeilijke tijd. Velen missen het netwerk die voorziet in sociale en  praktische steun, veel kraamvrouwen voelen zich eenzaam en zijn  onzeker over hun nieuwe bestaan als moeder. 

Geboren worden en bevallen zijn twee bepalende momenten in ons  leven. Deze training geeft je de kennis en vaardigheden om deze  overgang voor het jonge gezin zo liefdevol en rustig mogelijk te laten  verlopen. Een stressvrije, harmonieuze eerste 4 tot 6 weken vormen  het fundament voor veilige hechting en stabiel gezinsleven.

Datum: vrijdag 10 tot zondag 12 September 2021 

Tijd: 9h00 tot 18h00 met lunch rond 13h00 

Locatie: Kerkstraat 14, Kerkom 

3370 Belgie 

Prijs: €475/ €400 Fysiek en €425 online  

(training fee incl €25 lidmaatschap) 

Taal: Nederlands  

Onderwerpen 

 • Waarom postnatale ondersteuning? We gaan diep in op de veranderingen en  processen die juist de eerste 40 dagen na de geboorte kenmerken. 
 • Fysiologie en emotionele behoeftes van moeder, kind en gezin. Geeft inzicht in  de stemming en hormonale veranderingen van de moeder en haar behoeftes.  Ook kijken we naar wat er gaande is bij de partner en eventueel de andere kin deren in het gezin. Hoe kunnen we hier als verzorgende op inspelen? 
 • Koken en recepten                                                                                                                                           Geeft informatie en praktische tips vanuit Ayurvedische kennis over het bereiden  van sterkende en helende maaltijden voor post-partum moeders. Tijdens de  training zullen we samen voedsel bereiden wat energetische en fysieke onder steuning geeft aan het helend vermogen van het lichaam van de moeder, de  vertering en de melkproductie.
 • Postnatale ondersteuningstechnieken en rituelen 
 • We leren je postnatale ondersteuningstechnieken zoals belly binding, voetmas sage, vaginaal stoombad en het rebozo sluitingsritueel. 
 • Jouw diensten en werkzaamheden 
 • We werken aan onze innerlijke houding van dienstbaarheid en besteden  aandacht aan verbindende communicatievaardigheden. Ook gaan we in op  onderwerpen als: Wat voor soort ondersteuning kan je bieden? Hoe werkt het  Postnatal Support Network en hoe bouw je een eigen netwerk op in je regio?  Hoe kan je een gezin ondersteunen om hun eigen netwerk aan te spreken voor  extra hulp?

Voor wie? 

De training is voor iedereen (man en vrouw) die gemotiveerd is om het verschil  te maken voor jonge gezinnen, dus bijvoorbeeld doula’s, kraamverzorgenden,  familieleden/vrienden, verpleegkundigen, vroedvrouwen en yogadocenten. 

Door wie?  

Ingrid Bal is kundalini yogadocent, postnatale doula en een van de initiatief nemers van de stichting Postnatal Support Network. Ze geeft training op het  gebied van postnatale zorg en geeft yogales in haar woonplaats Geldrop,  Nederland. Ze is autodidact in het vak communicatie en heeft haar kennis en  ervaring opgedaan als gastvrouw in de horeca en als communicatie manager in  het bedrijfsleven. Ze is getrouwd, heeft twee zonen en is een gepassioneerd  tuinder. Ze heeft veel kennis over voeding en kruiden en hoe die na de ge boorte moeder en kind kunnen ondersteunen. 

Locatie 

De workshop wordt gegeven in het huis van Ingrid Klabbers, 15 minuten ten  oosten van Leuven. We hebben drie dagen de yogaruimte en de tuin tot onze  beschikking. Ingrid kookt heerlijk veganistisch eten en we kunnen er twee  nachten overnachten. In de aanmelding kun je aangeven of je wilt slapen in  een gedeelde slaapkamer, de yogaruimte of in je elf meegebrachte tent.  

Online deelname 

Voor de online deelname is Danie Reniers aanwezig om het in goede banen  te leiden. Je kunt het hele programma volgen via het scherm. Voor de  groepsopdrachten raden we je aan om een proefpersoon in de buurt te heb ben waar je op dat moment de massage etc mee kunt oefenen. Als dat niet  lukt, kun je in de weken die volgen de opdracht uitvoeren en ons met foto  materiaal een verslag sturen.  

Certificatie richtlijnen:  

 • Deelname aan de 15 uur training  
 • Het ervaren en maken van een aantal Postpartum gerechten 
 • Ervaren en geven van de volgende postpartum technieken:  

o Yoni Steam 

o Massage  

o Sluitings ritueel  

o Buik sluiting 

 • Een minimum van 40 uur als stage bij een gezin in de eerste 40 dagen postpartum  met verslag en feedback van het gezin.  

Kosten 

De kosten voor de fysieke training varieren van € 475 tot €400, afhankelijk of  je de training fysiek of online wilt volgen en of en hoe je wilt blijven slapen.  De training prijs is inclusief de trainings manual, een jaar lidmaatschap (met  mogelijkheid een profiel van jezelf en je diensten aan te maken op de web site) van de PSN stichting en een warme lunch (fysiek), Een overzicht van de  opties:  

 • €475 voor de driedaagse training, plus overnachting in een gedeelde  slaapkamer, twee keer ontbijt en twee diners.  
 • €435 voor de driedaagse training plus een overnachting in de yogaruimte of zelf meegebrachte tent, twee keer ontbijt en twee diners. 
 • €400 voor de driedaagse training zonder overnachting. Eventueel diner kun je los  bestellen en afrekenen.  

Inschrijven 

Om je in te schrijven kun je dit formulier invullen. Andere vragen neem je  contact op met Ingrid Bal, Ze is bereikbaar via email info@ingridbal.com of  +32 6 23014283 

About the Postnatal Support Network 

The Postnatal Support Network (PSN) addresses the importance of a well-prepared and relaxing postnatal period. It is an international  organization with a non-medical and social network, informing families-to-be about this special and delicate time after birth. PSN  coordinates the demand and response of trained support via a web based service. It provides training for those interested in  becoming postnatal ‘helpers’ – carers who can give holistic support during the postnatal period.